Faceți căutări pe acest blog

joi, 5 decembrie 2013

Prajitura "Tavalita"


Din categoria" Nu exista Craciun fara prajitura favorita", va prezint favorita mea: Tavalita.
E adevarat ca prepararea necesita ceva efort dar merita.

Ingrediente:

Blatul:
  • 200 g zahar
  • 250 g faina
  • 2 linguri miere
  • 1 ou
  • 1 lingurita praf de copt, stins in putina zeama de lamaie
  • 3 linguri ulei
  • 100 ml lapte
  • 1 praf de sare.
Glazura:
  • 1 pachet de unt sau margarina
  • 250 g zahar
  • 100 ml lapte
  • 50 g cacao
  • o fiola esenta de rom
Pentru efectul final avem nevoie de 150-200 g fulgi de nuca de cocos.

Mod de preparare:
Se freaca oul cu zaharul si mierea pana la omogenizare. Se adauga laptele, uleiul, praful de copt stins in zeama de lamaie si praful de sare. Adaugam acum faina si amestecam cu atentie pentru a evita formarea cocoloaselor. Turnam compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si o introducem la cuptor 35 min, la 180C. Cand s-a racit se taie in cuburi.

In timp ce se coace blatul preparam glazura - zaharul, laptele si cacaoa se pun pe foc iar cand amestecul incepe sa dea in clocot se da la o parte pana se racoreste putin. Se adauga untul taiat cubulete mici si se amesteca bine pana se topeste si se incorporeaza, iar la final se pune si esenta de rom.
Etapa finala - se trece fiecare cubulet de blat prin glazura de cacao si apoi prin fulgii de cocos pana vor arata ca in fotografie. In loc de fulgi de cocos puteti folosi nuca macinata. In ambele variante prajitura va fi delicioasa.
Pofta buna!