Faceți căutări pe acest blog

Prajituri, torturi si alte lucruri dulci...


  








  Clatite pufoase cu dulceata de visine


Iata un desert rapid si delicios pe care il puteti savura dimineata alaturi de o ceasca de cafea, dar si in oricare moment al zilei, atunci cand aveti pofta de ceva dulce.
Pentru 8-9 clatite aveti nevoie de:
- 2 oua
- 300 ml lapte
- 300 g faina
- 5 linguri zahar
- 50 g unt topit
- un plic praf de copt
- esenta de vanilie
  Clatitele se prepara foarte usor: se freaca bine ouale cu zaharul, se adauga uleiul si esenta de vanilie, apoi laptele ( putin cate putin ) si untul.  Faina amestecata cu praful de copt se toarna in ploaie peste compozitia obtinuta anterior si se amesteca usor pana la omogenizare. Se obtine o pasta asemanatoare ca si consistenta cu smantana.
Se coc clatitele una cate una, turnand compozitia cu polonicul in tigaia incinsa, in care am picurat in prealabil putin ulei.
Se pot umple cu gem, dulceata, crema de arahide sau, dupa preferinta, cu branza dulce si stafide.
Pofta buna!




 Prajitura "Tavalita"




Din categoria" Nu exista Craciun fara prajitura favorita", va prezint favorita mea: Tavalita.
E adevarat ca prepararea necesita ceva efort dar merita.

Ingrediente:

Blatul:
  • 200 g zahar
  • 250 g faina
  • 2 linguri miere
  • 1 ou
  • 1 lingurita praf de copt, stins in putina zeama de lamaie
  • 3 linguri ulei
  • 100 ml lapte
  • 1 praf de sare.
Glazura:
  • 1 pachet de unt sau margarina
  • 250 g zahar
  • 100 ml lapte
  • 50 g cacao
  • o fiola esenta de rom
Pentru efectul final avem nevoie de 150-200 g fulgi de nuca de cocos.

Mod de preparare:
Se freaca oul cu zaharul si mierea pana la omogenizare. Se adauga laptele, uleiul, praful de copt stins in zeama de lamaie si praful de sare. Adaugam acum faina si amestecam cu atentie pentru a evita formarea cocoloaselor. Turnam compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si o introducem la cuptor 35 min, la 180C. Cand s-a racit se taie in cuburi.

In timp ce se coace blatul preparam glazura - zaharul, laptele si cacaoa se pun pe foc iar cand amestecul incepe sa dea in clocot se da la o parte pana se racoreste putin. Se adauga untul taiat cubulete mici si se amesteca bine pana se topeste si se incorporeaza, iar la final se pune si esenta de rom.
Etapa finala - se trece fiecare cubulet de blat prin glazura de cacao si apoi prin fulgii de cocos pana vor arata ca in fotografie. In loc de fulgi de cocos puteti folosi nuca macinata. In ambele variante prajitura va fi delicioasa.
Pofta buna!




Prajitura cu branza dulce si stafide




 Un desert fin, deosebit, dar si o gustare plina de savoare.

Ingrediente:
  • 2 oua
  • 9 linguri zahar
  • 9 linguri ulei
  • 9 linguri lapte
  • 12 linguri faina
  • 1  praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat
Umplutura
  • 500 g branza dulce
  • 4 oua
  • 5 linguri de gris
  • 6 linguri zahar
  • 100 g stafide inmuiate in rom
  • esenta de vanilie
Preparare:

Se freaca ouale cu zaharul, se adauga uleiul si se mixeaza pana se incorporeaza. Se amesteca faina cu praful de copt si se adauga in compozitia precedenta alternand cu laptele. Aluatul trebuie sa ramana fluid, putin mai gros ca cel de clatite.
Jumatate din aceasta compozitie se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se da la cuptor  (acesta trebuie sa fie preincalzit la 180C) pentru 10-12 min. Se scoate apoi de la cuptor.
Intre timp amestecam ingredientele pentru umplutura - branza de vaci se amesteca bine cu ouale, se adauga grisul si stafidele. Se lasa deoparte pentru 10 min dupa care se adauga zaharul si vanilia.
Turnam acum umplutura peste blatul copt, iar la suprafata adaugam restul compozitiei pentru blat.
Bagam prajitura la cuptor pentru 40 min.

Sper sa va placa.
Pofta buna!





 Briose cu gem de smochine




Ingrediente:
  • 250 gr unt ,
  • 180 gr zahar,
  • 300 gr. faina
  • 4 oua,
  • 1 fiola esenta de vanilie 
  • 1 praf de copt
  • 1 praf de sare
  • gem de smochine
Mod de preparare:

Untul, la temperature camerei, se mixeaza cu zaharul pana cand acesta se topeste si se obtine o compozitie omogena. Adaugam ouale pe rand si continuam sa mixam.  Punem sarea, esenta de vanilie si faina cernuta si amestecata in prealabil cu praful de copt.
Pregatim formele de briose si asezam in fiecare cate o hartiuta de copt. Turnam o parte din compozitie, cat sa umplem formele pana la jumatate. Punem acum cate o lingurita de gem de smochine in fiecare cupa si apoi completam cu restul compozitiei.
Bagam briosele in cuptorul preincalzit si le lasam cca 30 min, pana devin aurii.
Servite alaturi de o ceasca de cafea, sunt delicioase.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu